Podobnie jak wiele innych uroczystości,
również Święta Wielkanocne wiążą się z obfitymi posiłkami. Celebrację poprzedza
40-dniowy Wielki Post, wobec czego dla osób wierzących wielkanocne śniadanie
jest pierwszą od dłuższego czasu okazją, by zjeść dania mięsne. Na stole
królują więc wędliny oraz pasztety.
TRADYCYJNE POTRAWY
Kolejną tradycyjną, mięsną potrawą jest
żurek, czyli zupa gotowana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Żurek jest
specjalnością kuchni polskiej, czeskiej, słowackiej oraz białoruskiej. Ma
bardzo charakterystyczny, kwaśny smak i gotowana jest z dodatkiem kiełbasy
(często białej), żeberek lub boczku wieprzowego. Kolejnym ważnym elementem
świątecznego menu jest baba wielkanocna. Tradycyjnie jest to babka drożdżowa,
jednak równie często piecze się babki piaskowe lub z dodatkami smakowymi:
marmurkową, czekoladową, cytrynową itd. Innym deserem podawanym w tym okresie jest
mazurek wielkanocny, czyli niskie ciasto typowe dla kuchni polskiej. Można je
przyrządzić z różnych rodzajów ciasta, m.in. kruchego, biszkoptowo-tłuszczowego
lub na bazie orzechów. Nadziewa się je lub pokrywa rozmaitymi masami, np.
kajmakową, orzechową, migdałową, owocową, marmoladą lub dżemem. Wierzch na ogół
jest zdobiony lukrem, czekoladą lub bakaliami.
Jak widać, przygotowanie wielkanocnego
poczęstunku to nie lada wyczyn. Zarówno zwyczaje wielkanocne jak i potrawy
związane z tym świętem są często dosyć pracochłonne i wymagające czasu na
przygotowanie. Polskie stoły uginają się w tym czasie od różnego rodzaju mięs,
sałatek, jajek z dodatkami oraz ciast. Nie każdy ma czas, umiejętności oraz
zapał potrzebne do realizacji takiego przedsięwzięcia
Źródło- ://restauracjaakademia.pl/zwyczaje-wielkanocne-tradycyjne-potrawy/
Kolorowanka online- https://www.kolorowankionline.net/zajaczek-z-koszem
Kolorowanka online-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz