poniedziałek, 29 marca 2021

Potrawy wielkanocne



Podobnie jak wiele innych uroczystości, również Święta Wielkanocne wiążą się z obfitymi posiłkami. Celebrację poprzedza 40-dniowy Wielki Post, wobec czego dla osób wierzących wielkanocne śniadanie jest pierwszą od dłuższego czasu okazją, by zjeść dania mięsne. Na stole królują więc wędliny oraz pasztety.

TRADYCYJNE POTRAWY

Kolejną tradycyjną, mięsną potrawą jest żurek, czyli zupa gotowana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Żurek jest specjalnością kuchni polskiej, czeskiej, słowackiej oraz białoruskiej. Ma bardzo charakterystyczny, kwaśny smak i gotowana jest z dodatkiem kiełbasy (często białej), żeberek lub boczku wieprzowego. Kolejnym ważnym elementem świątecznego menu jest baba wielkanocna. Tradycyjnie jest to babka drożdżowa, jednak równie często piecze się babki piaskowe lub z dodatkami smakowymi: marmurkową, czekoladową, cytrynową itd. Innym deserem podawanym w tym okresie jest mazurek wielkanocny, czyli niskie ciasto typowe dla kuchni polskiej. Można je przyrządzić z różnych rodzajów ciasta, m.in. kruchego, biszkoptowo-tłuszczowego lub na bazie orzechów. Nadziewa się je lub pokrywa rozmaitymi masami, np. kajmakową, orzechową, migdałową, owocową, marmoladą lub dżemem. Wierzch na ogół jest zdobiony lukrem, czekoladą lub bakaliami.

Jak widać, przygotowanie wielkanocnego poczęstunku to nie lada wyczyn. Zarówno zwyczaje wielkanocne jak i potrawy związane z tym świętem są często dosyć pracochłonne i wymagające czasu na przygotowanie. Polskie stoły uginają się w tym czasie od różnego rodzaju mięs, sałatek, jajek z dodatkami oraz ciast. Nie każdy ma czas, umiejętności oraz zapał potrzebne do realizacji takiego przedsięwzięcia

Źródło- ://restauracjaakademia.pl/zwyczaje-wielkanocne-tradycyjne-potrawy/



 






Kolorowanka online- https://www.kolorowankionline.net/zajaczek-z-koszem

Kolorowanka online- 

https://www.kolorowankionline.net/wielkanocny-koszyk-z-jajkami






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz