poniedziałek, 22 marca 2021

Zwierzęta wiosną






 Przebiśniegi, krokusy i sasanki nieśmiało przebijają się przez grunt. Słońce coraz wyżej, temperatura też rośnie i coraz częściej wskazuje plusowe wyniki. 

Zwierzęta wykorzystuję tę porę po to, by wracać z ciepłych sfer klimatycznych lub opuszczają zimowe kryjówki. Ich następny krok to łączenie się w pary, budowanie gniazd.

Płazy, np. żaby, zaczynają składać skrzek. Ptaki zaczynają wić gniazda i składać jaja. Skowronek buduje swoje mieszkanko wśród traw i liści, a szpak tworzy dziuple obok innych ptaków. Coraz częściej na łąkach widać bociana białego. 

   Ten piękny śpiew ptaków, który tak bardzo kojarzy nam się z początkiem wiosny, to nic innego, jak godowe nawoływanie się. Wiosna jest bowiem okresem, w którym łatwo o pożywienie.

Swoje nory opuszczają borsuki, jenoty, które – co ciekawe – często zimują razem. Ich „rezydencje” to długie korytarze wyryte w ziemi, które są ciepłe i bezpieczne. Oba te gatunki przesypiają zimę, także na wiosnę budzą się głodne i aktywne. Wraz z początkiem wiosennych dni, zwierzęta te rozpoczynają swoją pracę. Tak jak i my – czyszczą swoje domostwa, pozbywając się np. piasku, pasożytów.

Ciekawe zmiany zachodzą także w świecie… żubrów. Ich gęste, zimowe futro musi zostać zrzucone. Te bystre zwierzęta do tego celu używają drzew. Czochrają się o nie, ocierają, by pozbyć się gęstwiny. Gdy tylko liście zaczynają się zielenić, żubry chętnie je zjadają, by odbudować kondycję po zimie.

 Borsuki zaraz na początku wiosny, jeszcze w marcu, dorabiają się pierwszych młodych. Co prawda początkowo maluchy rosną w norze, żywiąc się mlekiem matki, ale już na początku maja zaczynają interesować się światem.

 Jeże, gdy tylko temperatura przekroczy 15 stopni, wybudzają się, są głodne, więc za jedzeniem potrafią przemierzyć wiele kilometrów. W pary łączą się wraz z nadejściem marca. Po dwóch miesiącach pojawiają się młode, które wychowywane są tylko przez samicę.



https://psykotnia.pl/swiat-zwierzat-na-wiosne/












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz